5 helppoa tapaa suojata itseäsi identiteetti­varkauksilta

hero-5-ways-to-avoid-identity-theft-image
Identiteettivarkaus on rikos, jossa uhrin henkilö­tietoja käytetään luvatta rahan tai muiden hyötyjen saamiseen. Tarkoituksena voi myös olla uhrin maineen vahingoittaminen.

Identiteettivarkauksia tapahtuu enimmäkseen internetissä, kun verkko­rikolliset pääsevät käsiksi uhrin henkilö­kohtaisiin tietoihin. Niiden avulla rikolliset voivat:

5-ways-to-avoid-identity-theft-image2
  • Hakea lainoja ja pikavippejä
  • Käyttää uhrin luottokorttia luvatta
  • Kätkeä oman henkilöllisyytensä tehdessään rikoksia
  • Aiheuttaa pitkäkestoista vahinkoa uhrin uskottavuudelle ja luotto­tiedoille

Identiteettivarkauden selvittäminen ja vahinkojen korjaaminen voivat vaatia uhrilta paljon aikaa ja vaivaa. Voit kuitenkin suojella omia henkilö­tietojasi netissä. Tässä on 5 helppoa tapaa, joilla voit suojata itseäsi identiteetti­varkauksilta.

5 helppoa tapaa suojautua identiteetti­varkauksia vastaan

1. Tarkista, ovatko käyttäjä­tietosi vuotaneet nettiin

Koska sähköpostiosoitetta käytetään käyttäjä­tileille kirjautumiseen, suuri määrä henkilö­tietoja on yhteydessä siihen. Suuret tieto­murrot voivat sisältää jopa miljardien käyttäjien kirjautumis­tietoja. Jos tilisi vaarantuu, samalla vaarantuvat siihen liitetyt henkilö­tiedot.

Turvallisuutesi parantaminen kannattaa aloittaa tarkistamalla, ovatko tietosi jo vuotaneet julki. Voit käyttää siihen F‑Securen ilmaista työkalua, joka kertoo missä vuodoissa tietosi ovat olleet mukana, ja mitä tietoja on vuotanut.

5-ways-to-avoid-identity-theft-image3
5-ways-to-avoid-identity-theft-image4
2. Käytä uniikkeja ja vahvoja salasanoja

Sala­sanoja käytetään lähes kaikissa kirjautumista vaativissa palveluissa. Sen takia sala­sanojen turvallisuus on tärkeää. Vaikeasti arvattavissa olevat sala­sanat ovat vahvimpia. Älä käytä samaa sala­sanaa useammassa kuin yhdessä palvelussa. Silloin, jos sala­sanasi vuotaa, vahingot rajoittuvat vain yhteen käyttäjä­tiliin.

Paras sala­sana on sellainen, jota et edes itse muista. Ota avuksesi sala­sanojen­hallinta­ohjelma, johon voit tallentaa kaikki vahvat sala­sanasi. Silloin sinun tarvitsee muistaa vain yksi sala­sana, jolla kirjaudut sala­sanojen­hallinta­ohjelmaan.

3. Käytä virustorjunta­ohjelmaa

Virukset ja muut haitta­ohjelmat ovat merkittävä syy henkilö­tietojen vuotamiseen. Ne voivat salaa tallentaa kirjautumis­tietojasi ja pankki­tunnuksiasi.

Paras tapa välttää haitta­ohjelmat on estää niiden pääsy laitteelle. Pidä huolta, että virus­torjunta­ohjelmasi ja laitteesi käyttö­järjestelmä ovat ajan tasalla.

5-ways-to-avoid-identity-theft-image5
5-ways-to-avoid-identity-theft-image6
4. Ole varovainen avatessasi linkkejä

Tietojen­kalastelu­sivustot on tehty huijaamaan käyttäjät antamaan kirjautumis­tietonsa rikollisille. Ne voivat näyttää hyvinkin aidoilta ja harmittomilta. Ole varovainen avatessasi etenkin sähkö­postin mukana tulevia linkkejä ja liite­tiedostoja. Tarkista sivustojen verkko­tunnus ennen kuin annat tietojasi eteenpäin.

5. Käytä VPN:ää julkisissa WiFi-verkoissa

Et voi koskaan tietää, onko julkinen WiFi-verkko turvallinen. Tämä pätee erityisesti ulko­mailla. Samassa suojaamattomassa verkossa olevat käyttäjät voivat helposti kaapata käyttäjä­tunnuksesi, sala­sanasi, viestisi ja pankki­tunnuksesi. Käytä tietosi salaavaa VPN:ää julkisissa verkoissa.

5-ways-to-avoid-identity-theft-image7
Total-devices-desktop

F-Secure TOTAL auttaa sinua välttämään identiteetti­varkauksia

Henkilö­tietosi voivat vaarantua netissä monella tapaa. F‑Securella on useita ratkaisuja, jotka auttavat sinua välttämään identiteetti­varkauksia. Halutessasi voit saada ne kaikki yhdessä, vaivattomassa tieto­turva­paketissa. Suojatakseen sinua verkko­rikollisuudelta F‑Secure TOTAL sisältää virus­torjunnan, VPN:n, sala­sanojen­hallinta­ohjelman ja paljon muuta. Voit kokeilla sitä 30 päivän ajan täysin ilmaiseksi ilman maksu­tietojen lisäämistä.

Kokeile ilmaiseksi 30 päivän ajan

Ota TOTAL käyttöön parissa minuutissa. Kokeile sitä ilmaiseksi 30 päivän ajan. Ei vaadi luottokorttia.

Hanki F-Secure TOTAL

3 laitteelle

1 vuodeksi

79,99 €

Osta nyt

7 laitteelle

1 vuodeksi

119,99 €

Osta nyt
Kaikki hinnat sisältävät ALV:n. Cleverbridge AG on F‑Securen jälleenmyyjä ja kumppanisi kaikissa ostoksissa, jotka teet tässä verkkokaupassa.

Tekniset tiedot

Tuetut käyttöjärjestelmät

Windows 7 (SP1) tai uudempi, macOS 10.13 (High Sierra) tai uudempi, iOS 11 tai uudempi, Android 5.0 tai uudempi. ARM-pohjaisia tabletteja ei tueta.

Kielivaihtoehdot

čeština, dansk, Deutsch, eesti, English, español, español latinoamericano, français, français canadien, magyar, italiano, Nederlands, Norsk, polski, português, português brasileiro, română, slovenščina, suomi, svenska, tiếng Vit, Türkçe, ελληνικά, български, русский, 简体中文, 繁體中文 (臺灣), 日本語, 繁體中文 (香港)